Bestaanszekerheid en economie
#bestaanszekerheid Wonen in een gezonde, groene, klimaatbestendige leefomgeving
About this process
De economie moet bijdragen aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor alle inwoners van Nederland en moet veerkrachtig genoeg zijn om de hedendaagse uitdagingen te kunnen doorstaan. Een van de grootste uitdagingen voor de economie is enerzijds: een (lokaal) economisch systeem te ontwerpen dat voorziet in ieders essentiële levensbehoeften, zoals gezond en betaalbaar voedsel, een betaalbaar huis in een groene klimaatbestendige omgeving, hoog kwalitatieve gezondheidszorg, het hebben van zeggenschap over het eigen leven en het hebben van politieke inspraak. En anderzijds het beschermen en leefbaar houden van de planeet voor nu en toekomstige generaties; gezondheid en welzijn voor mens, dier, natuur en milieu. Ons economisch model dient daarmee in balans te worden gebracht; een houdbare economie blijft binnen de draagkracht van de aarde.
Het idee is om samen met jullie tot een minimaal tien impactvolle maatregelen te komen die het Klimaatplan van Splinter vormen die passen binnen binnen het model van de donut economie:
Voor dit nieuwe plan voor bestaanszekerheid en economie is een omwenteling nodig in het economisch denken, oftewel een systeemverandering: ons economisch systeem is onderdeel van onze samenleving en afhankelijk van diezelfde samenleving alsmede van beperkte grondstoffen. Op dit moment is het economisch systeem financieel, politiek en sociaal verslaafd aan groei, ten koste van kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt en de planeet. Een schoon milieu, een stabiel klimaat, natuur en biodiversiteit zijn geen luxe. Extreme ongelijkheid en armoede zijn het gevolg van fouten in ons economisch systeem. De Britse econoom Kate Raworth ontwikkelde een nieuw economisch model dat hier een antwoord op heeft: de donut economie.
7 stappen naar een nieuwe economie
- Verander de doelstelling - Het gaat niet om het bbp, maar om de donut
- Kijk naar het grote plaatje
- Stimuleer de menselijke natuur - Verander de homo economicus, de berekenende burger in een sociaal, zich aanpassend mens
- Snap de systemen - Van een mechanisch evenwicht naar dynamische complexiteit
- Richt je op herverdeling - Groei lost niet alles op, we moeten naar een model waarbij herverdeling en samen alle troep opruimen centraal staan
- Creëer om te regenereren
- Wees agnost als het om groei gaat
We moeten naar een economie die de boven- en ondergrenzen respecteert. Een economie die niet alleen de mensheid dient, maar ook de wereld om zich heen voedt. Raworth noemt het bijna poëtisch een regeneratieve en genereuze economie.
Share: