Klimaat & Energie
#klimaat, beleid, duurzaamheid, stikstof, leefbaarheid, Samen naar een duurzame, houdbare en leefbare toekomst
About this process
Er moet gewerkt worden aan een duurzame transitie naar CO2 neutrale (of zelfs CO2 negatieve) wereld. Dit kan niet door korte termijn politiek of het blind staren op 50% reductie in 2030. De transitie te snel willen uitvoeren heeft een (waarschijnlijk) te grote maatschappelijke – en economische impact, waarbij mensen in te veel hun bestaanszekerheid geraakt kunnen gaan worden.
De periode tot 2030 moet dan vooral gebruikt worden om alle zaken die nodig zijn voor ‘net-zero 2050 – 2080’ op te tuigen, zoals goede wet – en regelgeving, het opstarten van innovatieve projecten, subsidieregelingen en een helder en haalbaar tijdspad voor sectoren die moeten veranderen. Op deze manier wordt ook voorkomen dat ‘quick wins’ op korte termijn een echt duurzame verandering op lange termijn naar CO2 neutraal in de weg gaan zitten. Bovendien worden maatregelen dan beter en sneller gedragen door de samenleving. Dit neemt niet weg dat er nog steeds gestreefd moet worden naar een zo groot mogelijke reductie van CO2 en het verduurzamen van de samenleving.
Het idee is om samen met jullie tot een minimaal tien impactvolle maatregelen te komen die het Klimaatplan van Splinter vormen.
Waarom?
Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) stelt dat de huidige klimaatveranderingen voor 95% te wijten zijn aan de activiteiten van de mens. Onze activiteiten stoten broeikasgassen uit (koolstofdioxide, methaan, distikstofoxide, gefluoreerde gassen) die het broeikaseffect dat van nature op aarde werkzaam is verstoren en het klimaat ontregelen. Een van de gevolgen is de stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd.
De acties
De acties van het Klimaatplan van Splinter hebben als doel de gevolgen van de klimaatverandering te verzwakken en aan een duurzame toekomst te werken door:
- De uitstoot van broeikasgassen te verminderen door duurzame mobiliteit, hernieuwbare energie, het verduurzamen van gebouwen en infrastructuur, enz.;
- De uitstoot van broeikasgassen die binnen het Nederlandse grondgebied geproduceerd worden te beperken verduurzaming in de landbouw, veeteelt, overige voedselproductie, afval, enz.;
- Maatregelen te nemen om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken, zoals de strijd tegen overstromingen, watertekorten, de bescherming van de biodiversiteit, enz.
Share: